17 de setembre 2007

Desenvolupament Humà i Canvi Climàtic

Ja fa unes setmanes vaig publicar al bloc un article sobre el canvi climàtic, un tema que em preocupa. Avui he consultat la pàgina del Programa de Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD) per a veure si hi ha l'informe de Desenvolupament Humà 2007 (IDH) i hi he trobat encara més arguments en la línia que apuntava en l'article anterior.


Els IDH són interessants obres de referència que, des de l'any 1990, analitzen el Desenvolupament Humà (DH) a tots (gairebé) els països del món. El DH situa l'ésser humà en el centre del desenvolupament i es fonamenta en què les persones realitzin el seu potencial, incrementin les seves opcions i gaudeixin de llibertat per a viure la vida que escullin.

Malgrat l'IDH 2007 no es publicarà fins al novembre, ja està anunciat que enguany se centrarà en el Desenvolupament Humà i el Canvi Climàtic i a la introducció es planteja el canvi climàtic com és el més gran repte al que s’enfronta la humanitat el segle XXI. No combatre’l pot conduir-nos a efectes sense precedents en el desenvolupament humà especialment als països i persones més pobres.

Tal com s'apunta, la ciència ha relacionat inequívocament l'escalfament global amb l'activitat humana i les evidències de desastre econòmic si no s'actua són clares. No falten senyals d'alerta i cada vegada hi ha més consens sobre el fenòmen, però, to i així, cap govern actua amb l'urgència que requereix la dimensió de l'amenaça.

El temps s'esgota, a l'IDH 2007 plantegen menys de 10 anys de marge per a reconduir la situació. En cas contrari s'arrossegarà a les persones més vulnerables a una situació extrema. I no sóc alarmista, només reprodueixo el què diu un informe oficial de l'Organització de les Nacions Unides!

Podreu consultar l'IDH 2007 del PNUD en aquesta web a partir del 27 de novembre.