21 de setembre 2007

Dia internacional de la Pau

Avui és un altre d'aquests dies marcats al calendari amb un honrós concepte associat: avui toca la Pau. La Pau serà una mica (només una mica, siguem realistes!) més protagonista de l'actualitat i ens assabentarem d'alguna cosa que potser d'altra manera hauria passat desapercebuda.

L'Organització de les Nacions Unides va declarar el 21 de setembre com a Dia Internacional de la Pau per a commemorar i enfortir els ideals de la Pau a cada nació i poble i entre ells. Més ambiciosament, el planteja com un dia de cessament d'hostilitats, de no violència i de resolució pacífica dels conflictes a nivell mundial. Més realista, invita a Estats, organitzacions del Sistema de Nacions Unides, ONG, etc. a fer durant aquest dia activitats educatives i de sensibilització.

El secretari general de l'ONU, Sr. Ban Ki-moon ha declarat en motiu del Dia Internacional de la Pau que "la Pau és el compromís més gran de Nacions Unides, és l'essència del nostre discurs i reuneix tot el nostre treball arreu del món, des del manteniment de la Pau i la diplomàcia preventiva fins a la promoció dels Drets Humans i el desenvolupament". Una vegada més, contraposant el discurs de l'ONU amb la realitat es demostra la flaquesa d'aquesta institució que, malgrat fa molta i molt bona feina, pateix d'un funcionament ineficaç i obsolet per a fer front als seus anhelats objectius. Llàstima que en Kofi Annan no fos capaç de reeixir en la reforma de les Nacions Unides...

Avui l'ONU llista les actuacions d'establiment, manteniment i consolidació de la Pau que ha fet el darrer any: desplegament de forces de pau, promoció de converses de pau i ajuda humanitària a Darfur, increment de la intervenció de les NNUU per a aconseguir la pau i seguretat a Iraq, actuacions per a la estabilització i consolidació de la transició política a Afganistan, actuacions al Sud del Líban, a Haití, a Orient Pròxim, Sierra Leone, Txad i tants i tants altres tristos casos.

En paral·lel, altres institucions, organismes i ONG informen de retrocessos en la consecució d'un món més pacífic. Una trentena de conflictes armats segueixen actius al món, afectant cada vegada més a la població civil. La causa de la majoria de conflictes i violències es troba en les desigualtats socials, polítiques i econòmiques i aquí és on s'ha de treballar de valent. La Pau només s'assolirà si aconseguim reduïr aquestes desigualtats i construïr un món més just.

Malauradament, els poders polítics i econòmics actuen en un altre sentit, amb el recurs de la força i no del diàleg. Apel·lant a la necessitat de més seguretat s'arriba a combatre el terrorisme amb una guerra, s'incrementa la repressió retallant les llibertats de les persones i es gasten pressupostos desorbitats en armament i els exèrcits.

El prestigiós Stockholm International Peace Research Institute denuncia en el seu informe anual que la despesa militar ha crescut els darrers 10 anys un 37%. Per variar, els EUA estàn al capdavant d'aquest rànquing amb 530.000 milions de dòlars el 2006 i Espanya segueix entre els 10 primers paísos exportadors d'armes, un negoci que va incrementar un 50% les transferències internacionals d'armes només el 2006.

Cal doncs que tothom s'impliqui en la important tasca de caminar cap a la Pau, des dels partits polítics i governs, entitats i cadascuna de les persones que, amb les nostres actituds, opcions i responsabilitats hem d'anar aparcant les injustícies i la intolerància i promovent la cultura de Pau.

PS: Per qui encara no faci l'objecció fiscal a les despeses militars, pot ser una més de les formes de treballar per una cultura de Pau. Informa-te'n.